General Info Pasal London

Spread the love
Salam kawan-kawan dan pengunjung blog saya yang budiman.
Dalam posting saya sebelum ini saya telah berkongsi sedikit info tentang bagaimana go around London. Saya harap perkongsian itu sedikit sebanyak dapat membantu anda yang ingin ke london (first-timer).
So untuk melengkapkan info, di sini saya tempek lagi general info yang boleh anda gunakan jika perlu.
tourbus london credit to Ronnie –
http://www.budgettravelonline.co … napguide_london.pdf
untuk yg nak drive boleh check jln kat sini
http://www.theaa.com/3rd party train tix booking, boleh booking tiket in advance
Train.com
Redspottedhanky.com
Easytrain.com

Accomodation
untuk bajet..travelodge, easyhotel, tune hotel, hostel2
www.easyhotel.com/
www.travelodge.co.uk/
www.tunehotels.com/Cached – Similar
atau try  website2 ni utk hostel, hotel, apartment
www.hostelworld.com
www.booking.com/

yangg ni credit to kak aishahahmad
chris@refreshaccommodation.com
www.refreshaccommodation.com
info@short-let.com
www.short-let.london.com

Yang ni credit to bungaros

welcomeassured.co. uk
rentals.chslondon.comGeneral Info

Office of the High Commission

Malaysian Students Department for the UK and EIRE
30-34, Queensborough Terrace
London W2 3ST
Tel: 020 7985 1252 (MSD)
Tel: 020 7985 1262 (Malaysia Hall)
Fax: 020 7221 5615Malaysia Embassy London
45-46 Belgrave Square
London SW1X 8QT.
Tel: 020 7235 8033 – Fax: 020 7235 5161
Nearest Tube: Hyde Park Corner
To those who are looking for the tranportation alternative from Heathrow to city1.Heathrow Express Train     GBP19.00           Every 15 minutes, 15/20 minute journey.

2.Heathrow Connect Train    GBP9.10        Every 30/60 minutes, 25/30 minute journey.

3.National Express Bus         GBP 5.00        Highly variable times, 45-50 minute journey

4.London Underground       GBP 2.90- GBP5.30        Every 5 minutes, 40/60 minute journey.

5.Black London cab              GBP45- GBP70        30/60 minute journey.

6.Private Car                      GBP60- GBP75        30/60 minute journey.

7.Private Bus ( 8 to 16 seats)   GBP105- GBP160          30/60 minute journey.

Nak Tahu Pasal Suhu?
Bulan september suhu London lebih kurang 12 to 18 celcius. see data below (base on 8 years average data in celcius).
nak tau perbandingan tahap sejuknya fyi suhu di genting highland (siang 20 celcius, mlm 15 celcius)
suhu kat Kuala Lumpur (siang 32 c & mlm 24 c)
so boleh la agak2 nak pakai baju tebal mana….
Suhu di London so adjust lah baju ya
Ada yang tanya, jika hanya ada masa sehari ja jenjalan, apa cadangan itineary? so I ada kawan yang suggest ni. Dorang ni otai pasal London… hehehehehe..
 Kalau ada satu hari je kat london…Ini suggestion daripada mod lela…

1stly, you ambil HOHO bus.. so you
will SEE most of the MUST SEE.. jadi the whole day you can hop off at
one place then hop on the bus again to another destination sampai lah
ke petang sebab it will take up the whole day kalau you nak turun dan
ambil gambar atau nak explore satu2 tempat tu.. but it will be TnG sbb
taking photos ni tanpa disedari akan makan masa juga..

2ndly.. you jln2 sendiri..
saya suggest you make your way to westminter and spent some time there..
situ ada big ben, westminsterbridge, houses of parliament, london eye, embankment etc..
then make your way to trafalgar squre ikut pall mall…
sampai trafalgar sq you boleh masok National Gallery
then make your way to covent garden (take photos, free live concerts
(tgklah hari apa you sampai) window shopping atau just visit the
markets)
then off to leicester sq..ambil gambar lagi.. kalau you nak tgk matinee you boleh beli tickets kat TKTS di leicester sq ni..
then singgah ke chinatown..
then make your way to piccadilly circus and just wander around there..
lepas tu dr picadilly circus you make yr way to regent street and walk
along it till the end where you will reach oxford circus..
bila sampai oxford circus ni maknanya you dah sampai oxford street..
so cuci2 mata atau shopping2 kat sini..

I think ni ok lah kalau you nak cover yg MUST SEE versi yg ni..
banyak jugak lah you boleh cover..

dengan cara ni you dah cover the historical part, the cultural part and the shopping part..

Wokey….see you in my next entry! happy holiday! Muahahahahaha

Leave a Reply