Getting Around In London ~ Senang jer…

Spread the love
Ada beberapa option cam kat bawah ni. Hafal saja…
 
Underground tube – boleh beli oyster card (my
preference) atau london pass, oyster card bagus kalau bawak kids takde
caj, pastu kalau kita dah spent sampai certain u=amount dlm satu hari,
dpt free dah lepas tu…pendek kata kalau ade oyster card dan hafal some
of the station, dah cukup nak pusing2 london ,
other option dari oyster card, pakai travelcard, (esp kalau short term
visitor), tp kids kena charge,no deposit compare to oyster cards..kalau
oyster cards kena deposit 10gbp kalau tak silap…leh dpt nalik kalau
kita pulangkan kad tu, kad tu boleh dibeli kat stesen atau mana2
newstand
 
Public red busses – macam bus biasa, ada setengah boleh
pakai oyster card juga…info bas mana route mana, boleh dapat lengkap kat
every bus stop, bus dia sangat efisien
 
Hop on Off bus – boleh beli pass utk sehari, kalau time
winter sebab masa pendek , dia bagi 2hari untuk satu pass.. personally i
rasa yg ni ok tapi selalu stuck dalam jem, buang masa
 
Open top red london bus tour – yang ni boleh bundled dengan tour luar london macam windsor stonehenge semuaNak jalan jalan naik tube senang je, sila hafal map ni

Nak cover London

 

  • untuk ke tralfagar square, national gallery –> tubestation Charing Cross (Bakerloo/Northern line)
  •  untuk ke buckingham palace, horseguard (nak tgk changing guard), st james
    park  —> nearest tube station  Embankment (District/circle line),
    Wesminster ((district/circle)
  • untuk ke london eye, aquarium —> Westminter station (District/circle line)
  • untuk ke Big Ben, Parliament, Westminster Abbey,  Cabinet war room —>  Westminster station (District/circle line)
  • untuk ke Natural History museum, royal albert hall , victoria & albert
    museum, kensington palace –> South kensington
    station(District/circle /Picadilly line)
  • untuk shopping kat  Harvey Nichols dan seewaktu dgnnya —> Knightsbridge station (Picadlly line)
  • untuk shopping oxford street,primark, mothercare etc —> Marble arch (central line)
  • untuk Portobello market —> Notting Hill gate station (District/circle line)
  • untuk madame tussauds —> Baker street station (Hammersmith/circle line)

Info, pasal tempat menraik dan tube station berdekatan..Ni cilok dari mod lela (Forum Cari)

Whitehall and Westminster
Westminster Abbey
Nearest Tube / London Underground Station: Westminster

Houses of Parliament
Nearest Tube / London Underground Station: Westminster

Banqueting House
Nearest Tube / London Underground Station: Charing Cross/Westminster

Horse Guards
Nearest Tube / London Underground Station: Charing Cross

Tate Britain
Nearest Tube / London Underground Station: Pimlico, Vauxhall, Westminster

St James’s and Piccadilly
St. James’s Palace
Nearest Tube / London Underground Station: Green Park

Buckingham Palace
Nearest Tube / London Underground Station: Victoria/Green Park

St. James’s Park
Nearest Tube / London Underground Station: St James’s Park/Green Park, Westminster

Trafalgar Square and Soho
National Gallery
Nearest Tube / London Underground Station: Charing Cross, Leicester Square, Embankment

National Portrait Gallery
Nearest Tube / London Underground Station: Charing Cross, Leicester Square, Embankment

Trafalgar Square
Nearest Tube / London Underground Station: Charing Cross

Leicester Square
Nearest Tube / London Underground Station: Leicester Square

Covent Garden and the Strand
Covent Garden
Nearest Tube / London Underground Station: Covent Garden

Somerset House
Nearest Tube / London Underground Station: Temple, Covent Garden, Charing Cross, Embankment

Holbourn
Fleet Street
Nearest Tube / London Underground Station: Temple

Dr. Johnson’s House
Nearest Tube / London Underground Station: Blackfriars, Chancery lane

Temple Church
Nearest Tube / London Underground Station: Temple (Closed Sun), Blackfriars

Inns of Court
Nearest Tube / London Underground Station: Temple, Blackfriars

The City of London
Bank of England Museum
Nearest Tube / London Underground Station: Bank

Old Bailey/Guildhall
Nearest Tube / London Underground Station: St Paul’s, Moorgate, Bank, Mansion House

Monument
Nearest Tube / London Underground Station: Monument

Tower of London
Nearest Tube / London Underground Station: Tower Hill

Museum of London
Nearest Tube / London Underground Station:Barbican, St Paul’s, Moorgate

Bloomsbury and Fitzrovia
British Museum
Nearest Tube / London Underground Station: Holborn, Tottenham Court Road, Russell Square, Goodge Street

Charles Dickens Museum
Nearest Tube / London Underground Station: Russell Square, Holborn

South Kensington and Knightsbridge
Kensington Palace  and Gardens
Nearest Tube / London Underground Station: Queensway, High Street Kensington, Notting hill Gate

Natural History Museum
Nearest Tube / London Underground Station: South Kensington

Science Museum
Nearest Tube / London Underground Station: South Kensington

Victoria and Albert Museum
Nearest Tube / London Underground Station: South Kensington

Chelsea
Chelsea
Nearest Tube / London Underground Station:Sloane Square

Carlyle’s House
Nearest Tube / London Underground Station: Sloane Square

Southwark and Bankside
Southwark Cathedral
Nearest Tube / London Underground Station: Southwark

Globe Theatre
Nearest Tube / London Underground Station London Bridge,Mansion House, Blackfriars, Southwark, Cannon Street

Tate Modern
Nearest Tube / London Underground Station: Blackfriars, Southwark

Clink Prison Museum
Nearest Tube / London Underground Station: London Bridge

Borough Market
Nearest Tube / London Underground Station: Borough/London Bridge

Greenwich
Royal Observatory
Transport: Cutty Sark (Docklands Light Railway)/ River Services from London Piers

National Maritime Museum
Transport: Cutty Sark (Docklands Light Railway)/ River Services from London Piers

Queen’s House
Transport: Cutty Sark (Docklands Light Railway)/ River Services from London Piers

Selamat mencuba! Harap2 dapat membantu ya… Memang agak senang go around London ni walaupun first timer. Saya dah cuba. Yang penting ingat station dan warna……hehehehe.

Leave a Reply