Spread the love

Akhirnya impian untuk menjejakkan kaki di bumi Italia tercapai. Venezia! ya…. tempat yang sering membuat ku teruja! sudah lama aku membayangkan…. tempat yang begitu romantik dan berbeza dari destinasi kembara ku yang lain. The canals…. Gondola… and those beautiful people called “Italian”…..

LOLS.

Landed at Marco Polo Airport

Perkara pertama perlu dilakiukan selepas lepas dari custom check adalah mencari kaunter water taxi yang telah dibeli lebih awal. Begitu begini, kami berkongsi dengan 3 couple lain, namun turun di port yang berbeza.

Venice Water Taxi
The Norwegian
Grand Canal Venice
Amazing!!!

…. and get lost if necessarily.

Hmmmmmm… benda pertama nak buat bukan makan tapi cari sim card Italy. Semua gila nak updates status hehehehe. Tanya lah hotel tempat anda tinggal di mana nak cari SimCard tu. Kalau dari Casa Cosmo, atau dekat jeti Rialto Bridge, just cross over the bridge, go straight until you find TIM (Sim Card Italy). Vodafone ok juga tapi way too expansive. TIM murah sedikit Euro25 each. Need proper ID’s to register it. So bawa passport ya.

The Journey begin.

Jayne In Venice
Venice Day 1 ~ Wandering Around

The famous Rialto Bridge.

 

The Tourist. Remember Johnny and Angelina Jolie?

 

Views from the bridge.

Sekarang dah seberang Rialto Bridge. Sebelum sampai tempat dituju, sempat singgah beli kaca mata hitam…… huhuhu. Looksie looksie… trying sunnies. ..the seller only sell it if it suit you…he said no no no no senorita..at 50% off who can resist?

Murah gila sunnies kat Venice…kebetulan SALE. End up buying Roberto Cavali and cost me only  Euro 165. Nyesal tak beli dua. Hehehe.

Then, the most awaited Gondola Rides. Euro 80 for 30 minutes ride. Expansive…but as the saying goes, it is a chance of life time.

Mushy mushy mushy. Alexander at the back!

To be continued….. now is the time for fajr prayers…

2 Comments

  • Farikica

    15/07/2013 - 2:06 am

    Hi jayne. I did post a comment earlier but it seemed to go missing in action. .ha..ha.. anyway..very beautiful Venice. Wahhh..the gondola ride is wayyy toooo expensive ehh..? But like u said.. it's a chance of a lifetime. .

    • Jayne Saidin

      15/07/2013 - 8:15 am

      Heehehehehe..ya Venice sangat cantikkkk lah… I really loves it… ngam dengan jiwa I…dapat view dapat shopping etc etc. Gondola Ya ampun mahalnya tapi apa nak kata…itulah antara keunikan Venice…nanti lalu kat tempat kediaman marco Polo..hihihi

Leave a Reply